dilluns, 28 de gener del 2013

ESTADÍSTIQUES (11 PARTITS JUGATS)

KORTATU BC 61 - LLOREDA AVV 64 [J. 11]

El Kortatu va acumular la seva sisena derrota d’aquesta temporada, la segona consecutiva, i va arribar a l’enfrontament contra un rival directe: el Lloreda AVV, és a dir, que per primer cop en aquesta temporada el balanç victòries derrotes és negatiu per a l’equip dels homes de negre. El partit va ser molt semblant al de la jornada anterior, contra el Gik Future. Un inici de tempteig entre els dos equips i un Kortatu que, sense fer una gran exhibició de forces, únicament fent les coses amb sentit comú i defugint de les protestes, acumulava un avantatge de 13 punts en el minut 4 del segon període (11-24).

Però sembla ser que la capacitat de concentració del Kortatu és minúscula. Es diria que els seus integrants tenen la dubtosa virtut de distraure’s amb el simple vol d’una mosca. I així va ser que, una jugada en què els visitants només disposaven d’unes dècimes de possessió per fer només un utòpic palmeig per anotar una cistella, la passivitat de la defensa local va provocar que la utopia esdevingués realitat. I és possible que aquí s’acabés el partit per als homes de negre. En endavant van estar més pendents de tot el que no poden controlar que del que sí que poden fer. La distància entre els rivals es va escurçar fins als 3 punts abans del descans (33-30) amb un altre tir d’últim segon anotat pels visitants.

El Kortatu va trigar cinc minuts més que el Lloreda AVV en tornar a la pista. Quan ho va fer, ja no manava en el marcador. Els visitants van prendre la iniciativa (33-39) i ja no la van deixar anar, malgrat que algunes espurnes d’orgull permetessin el Kortatu tancar el tercer període amb un mínim avantatge de dos punts (45-43). A partir d’aquí, ja no va haver-hi forma d’invertir la tendència.

No és que hi hagués un gran desastre sinó que, més aviat, una col·lecció de petits detalls negatius que escapçaven sense pietat les opcions del Kortatu a la victòria. I el Lloreda, sense fer la gran exhibició basquetbolística del segle va acabar emportant-se un triomf que hom diria (un cop més i sense treure mèrits als visitants), més cedit pels locals que guanyat pel Lloreda AVV.

El Kortatu (jugadors i direcció tècnica) hauran de millorar bastant en la concentració i control d’ansietat si no volen que la temporada es faci molt llarga. Els partits es poden guanyar o perdre, això és obvi. Però potser s’haurà de canviar la manera d’enfocar els enfrontaments, amb menys nervis i més positivitat. Del contrari, serà molt complicat treure endavant els partits si roman el cap emboirat.

dimarts, 22 de gener del 2013

ESTADÍSTIQUES (10 PARTITS JUGATS)

GIK FUTURE 68 - KORTATU BC 64 [J. 10]

El Kortatu va visitar la pista del Gik Future amb les importantíssimes baixes del Jordi Romeu, del Watu i de l’Iván de Abajo. Per descomptat que això no ha de sonar a excusa. No obstant això, l’absència d’aquests jugadors determina clarament la manera que té el Kortatu d’afrontar els partits.

El que queda clar és que la part tècnica haurà de buscar un esforç extra quant a l’estudi dels rivals. I és que no és la primera vegada en aquesta temporada que un únic jugador rival sorprèn la defensa del Kortatu amb un recital ofensiu.

Aquesta actuació individual no va intimidar gens els jugadors del Kortatu que, gràcies a uns inspirats Oscar Valenciano i Jordi Sànchez aconseguien capgirar el resultat i arribar al descans amb un consolidat 35-41, amb un aclaparador parcial de 12-26.

El Kortatu es mostrava sòlid i amb molt d’ofici. Amb la consigna de castigar la pintura rival, a mitjan tercer quart mantenia i, fins i tot, augmentava el seu avantatge (41-48, minut 25). Però, de cop i volta, vuit punts consecutius del Gik Future, d’un costat, i un inaudit 1/6 en tirs lliures de jugadors del Kortatu que no acostumen a fallar-ne dos de seguits d’un altra banda va provocar que s’instal•lés una mica de desconcert en els visitants que no entenien com era possible que s’arribés al darrer període amb un marcador desfavorable (52-51).

Durant aquest últim quart els nervis es van apoderar del Kortatu. No és que es fessin les coses molt malament, però, d’una manera nítida, s’havia acabat d’invertir la tendència i ara era el Gik Future el qui portava la iniciativa i el ritme de partit. Tampoc és que els jugadors locals desenvolupessin un joc excels que el permetés assolir, de sobte, un avantatge inabastable per a Kortatu (mai van superar els sis punts).

Tanmateix, els homes de negre es van mostrar impotents a l’hora d’igualar les forces. La sensació que transmetien no era la de tenir la capacitat d’invertir un cop més el ritme de partit. Es va notar que hi havia un punt de cansament que provocava que no poguessin (o no sabessin) trobar les idees adequades per poder plantar cara en els instants finals. I, així, es va arribar a la conslussió amb el conegut 68-64.

dilluns, 14 de gener del 2013

KORTATU BC 62 - SANT CRIST 1 ASE 55 [J.09]

El Kortatu va aconseguir el dissabte passat una victòria de gran qualitat davant del Sant Crist 1, un dels equips capdavanters de la lliga. No obstant això, aquesta excel•lent notícia es va veure una mica desenfocada degut que, a falta de pocs segons per a la conclusió del matx, el jugador local Iván de Abajo va patir una lesió al genoll l’abast de la qual no es coneixerà fins a la setmana que ve.

Però si ens centrem en els aspectes purament esportius, s’ha de dir que l’enfrontament va tenir un aire d’estranyesa que es va mantenir durant tota la seva duració. Així, dos conjunts que practiquen un bàsquet netament ofensiu, potser per una qüestió més d’encert que per una altra raó, tancaven els dos primers parcials amb marcadors certament escarransits tant al primer període (9-14) com al final de la primera part (22-26).

Aquesta tendència va patir un canvi després del descans quan el Sant Crist va trepitjar l’accelerador per aconseguir la diferència més gran en el marcador (29-39), en el minut 6 del tercer quart. Aleshores, una justa falta antiesportiva xiulada al jugador visitant Morales, va servir perquè el Kortatu reaccionés i, amb un parcial de 12-4, s’arribés al final del període amb una igualtat que feia molts minuts que no es veia. L’inici de l’últim quart era incert quant a quin equip portaria el ritme del partit.

La incògnita es va resoldre aviat quan, de la mà del Charly Garcia (6 punts) i, sobretot, del Watu (11 punts), el Kortatu va començar a castigar un i altre cop el joc interior del Sant Crist, que es veia impotent per aturar l’escomesa del jugadors locals que aconseguien capgirar el marcador amb un parcial de 9-0 (56-51). Els visitants no trobaven la manera de contrarestar la defensa d’ajudes dels homes de negre i acabaven per practicar, en molts casos, una selecció de tir no gaire bona.

El Sant Crist va intentar equilibrar el marcador a la desesperada. No van tenir èxit perquè els jugadors de Kortatu es van mostrar molt sòlids. Tanmateix, va ser en aquests segons finals que, la mala fortuna, va fer que l’Iván patís un esquinç de genoll el resultat del qual esperem que tingui mínimes conseqüències. Haurem de restar a l’espera fins que els metges facin el seu diagnòstic.